Програма iменi Фулбрайта в Українi
Представництво Інституту Міжнародної Освіти
The Power of International Education
Програма iменi Фулбрайта в Українi
Представництво Інституту Міжнародної Освіти
home

Онлайн-семінар «КРИМСЬКИЙ ВИМІР ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ ТА ДЕПОРТАЦІЯ КРИМСЬКИХ ТАТАР З ПІВОСТРОВА»

02 вересня 2020, 18.00

Онлайн-семінар є спробою дати відповідь на питання, чи мав перебіг Другої світової війни на Кримському півострові свої локальні особливості, про які саме події періоду війни ми пам’ятаємо і чому. Зокрема йтиметься про те, як відбулася окупація Криму, та як утворилися два взаємовиключні міфи: міф про героїчну оборону та міф про зраду. Особлива увага учасниками семінару буде приділена подіям, що слідували за звільненням Криму навесні 1944 року, а саме депортації кримських татар. Злочин, вчинений владою проти власного населення, не тільки назавжди змінив соціальну та просторову структуру, але й мав усі шанси знищити кримськотатарську спільноту, залишивши просто «татар». Семінар аналізуватиме те, як формувалася пам’ять кримських татар про Другу світову війну, про депортацію, а також яке місце у колективній пам’яті народу ці події займають зараз.

ДОПОВІДАЧКА

Гульнара Бекірова – історик, кандидат політичних наук, заступник Голови Спеціальної комісії Курултаю з вивчення геноциду кримськотатарського народу, член Українського ПЕН, співробітник телеканалу ATR, Лауреат Міжнародної премії ім. Б. Чобан-заде, фіналіст Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2017» (м. Київ).

МОДЕРАТОР

Мартін-Олександр Кислий – історик, аспірант кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія», дослідник історії кримських татар. Стипендіант Fulbright Research and Development Program (University of Michigan, Ann Arbor, 2017).

Перейти до всіх новин